سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مراحل دریافت معافیت دیسک کمر

معافیت پزشکی دیسک کمر یکی از چندین نوع معافیت پزشکی است. هدف از معافیت دیسک کمر سربازی نرفتن افرادی است که به سبب بیماری دیسک کمر توانایی انجام فعالیت های سنگین و سخت دوره سربازی را ندارند.

همچنین کسانی که مستلزم به عمل دیسک خود شده و تحت شرایطی می توانند از معافیت دیسک کمر عمل شده بهره مند شوند.

به طور کلی هدف از معافیت پزشکی جلوگیری از بروز آسیب به سلامتی مشمولان بیمار است. به همین دلیل افرادی که بیمار هستند باید برای دریافت معافیت نظام وظیفه اقدام کنند.

باید در نظر داشته باشید که  مسئولیت عدم اعلام بیماری ها و آسیب های احتمالی به عهده خود فرد است. لذا مشمولان باید بیماری های خود را به سازمان وظیفه اعلام کنند. تا در صورت لزوم از خدمت معاف شوند. در ادامه همراه مرکز مشاوره آویژه باشید.

یکی از انواع این معافیت ها مربوط به معافیت پزشکی دیسک کمر است. البته باید به این نکته ی مهم اشاره کنیم که مشمولان باید مراحل زیادی را برای اثبات بیماری خود و دریافت معافیت طی کنند. اما در کل می توان گفت اخذ معافیت دیسک کمر از سایر معافیت ها راحت تر است!

از آن جایی که مقررات وابسته به سازمان نظام وظیفه از جمله بند های معافیت دیسک کمر طبق روال هر ساله دچار تغییراتی می شوند، مشمولان بهتر است از مشاوره نظام وظیفه بهره مند شوند.

برای کسب اطلاعات تکمیلی در رابطه با شرایط و مراحل دریافت معافیت دیسک کمر می توانید با مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید.

پیشنهاد می کنیم این مقاله مرکز مشاوره آویژه را حتما بخوانید: مزایا و معایب معاف از رزم

بیماری دیسک کمر

به گزارش مرکز مشاوره آویژه در چندین سال اخیر به دلیل افزایش وزن افراد جامعه عارضه دیسک کمر افزایش یافته و این بیماری افراد بیشتری را درگیر کرده است. می توان گفت تعداد چشم گیری از مشمولان خدمت سربازی به دلیل بیماری دیسک کمر معاف می شوند.

اما در نظر داشته باشید همه کسانی که از مشکلات دیسک کمر رنج می برند به طور قطع از خدمت سربازی معافیت دائمی دریافت نخواهند کرد.

می دانید که تمام معافیت های پزشکی خدمت وظیفه شامل سه نوع معافیت خدمات رزمی، معافیت دائمی و موقتی را به دنبال خواهد داشت. به همین منظور افرادی که دارای دیسک کمر هستند در شرایط خاص از معافیت کامل برخوردار می شوند.

آناتومی مربوط به دیسک کمر

به گزارش مرکز مشاوره آویژه معافیت دیسک کمر و علائم آن می تواند بسیاری از جوانان را از نگرانی رفتن به سربازی آسوده خاطر سازد. قبل از این که علائم آن را بازگو کنیم باید با ساختار ستون فقرات آشنا شویم.

ستون فقرات از تعداد مهره های انباشته روی هم تشکیل شده که شامل 7 استخوان گردنی، 12 مهره ستون پشت و 5 مهره درقسمت کمر است.

همه این مهره ها با دیسک محافظت می شوند. در واقع مهم ترین کار دیسک محافظت از مهره های ستون فقرات در برابر فعالیت های روزانه است. هرگونه آسیب به این مهره ها انسان را از انجام فعالیت بازخواهد داشت.

 

  علائم دیسک کمر 

از آن جایی که بیماری دیسک کمر شمار قابل توجهی علائم دارد، افراد با اطلاع از لیست علائم مبتلایان می توانند این بیماری را تشخیص دهند. در ادامه شاهد شایع ترین علائم دیسک کمر در افراد مبتلا به این بیماری هستیم. پس از رویت هر یک از این موارد باید به پزشک مراجعه کرده و برای تشکیل پرونده اقدام کنید.

درد در ناحیه پشت ساق پا درد در ناحیه پشت ران کمر درد
درد موضعی هنگام نشست و برخاست دست درد ناشی از آسی به دیسک گرفتگی عضلات
بی حس شدن بخش هایی از بدن تشدید درد هنگام پیاده روی احساس سوزش  کمر

 

معافیت دیسک کمر و علائم آن

بیماری های مختلف دیسک کمر

برای دریافت معافیت پزشکی، ابتدا باید بیماری های اعلام شده از طرف نظام وظیفه را یک مرور کلی نمایید. همچنین این نکته بسیار حائز اهمیت است که با توجه شدت و نوع بیماری ممکن است معافیتی که به مشمول تعلق می گیرد انواع مختلفی داشته باشد.

در ادامه به توضیح بیماری هایی پرداخته ایم که به مبتلایان این بیماری ها معافیت های گوناگون تعلق می گیرد.

هرنی دیسکال 

هرنی، جهش یک عضو یا قسمتی از یک عضو (در بیشتر موارد روده) خارج از محل طبیعی خودش می باشد که در فارسی به آن فتق هم می گویند. هرنی دیسکال جهش قسمتی از یک دیسک بین مهره ای از مکان اصلی خودش است.

در بین همه 24 مهره ستون فقرات یک دیسک بین مهره ای هست که از مواد فیبری بسیار محکم ساخته شده و در مرکز آن یک هسته ژلاتینی وجود دارد که باعث حرکات مهره ای می شوند و ضمناً عامل جذب شوک های وارده به آن هستند.

هرنی دیسکال وقتی تولید می شود که یک دیسک ضعیف شده، ترک خورده و یا پاره شده و قسمتی از هسته ژلاتینی از آن خارج شده باشد. با این که هرنی دیسکال می تواند در هر قسمتی از ستون فقرات تولید شود ولی قسمت اعظم آن در مهره های پایین و پشت (نواحی کمری) دیده می شوند.

برجستگی دیسک

برجستگی دیسک یا همان فتق دیسک بین‌ مهره‌ای (به انگلیسی: Intervertebral Disc Herniation) عارضه‌ای است که به علت ضربه یا بلندکردن جسم سنگین یا گاهی خود به خود در ستون فقرات اتفاق می‌افتد. طی آن آزاد شدن بخش مرکزی دیسک یا هسته دیسک (نوکلئوس پالپوزوس) از قسمت محیطی آن یعنی آنولوس فیبروزوس باعث فشار بر روی ریشه‌های عصبی و ایجاد علائم بالینی می‌گردد.

دهیدراتاسیون دیسکال 

به گزارش مرکز مشاوره آویژه برخی از بیماری ها از جمله دهیدراتاسیون دیسکال به گونه ای هستند که توان بدنی و جسمی افراد را کاهش می دهد. به همین دلیل این افراد قادر به انجام کارهای سنگین نیستند و قرارگیری در شرایط سخت را ندارند.

به همین دلیل سازمان نظام وظیفه با در نظر گرفتن شرایط جسمی این افراد نوعی از معافیت به نام معافیت از خدمات رزمی که به اختصار معاف از رزم می گوییم اختصاص داده است.

در نتیجه در دوران سربازی افراد دارای شرایط معافیت از رزم بیماری دهیدراتاسیون دیسکال در دوره آموزشی خود از انجام برخی امور سنگین رزمی، هم چون رژه های گروهی، اردوهای دوره ای مختلف، حمل اسلحه، دوره های نگهبانی و … معاف خواهند بود.

افراد دارای این نوع معافیت به جای انجام خدمات رزمی، بیشتر در امور اداری و خدماتی مشغول به خدمت می شوند. در نتیجه معافیت پزشکی دهیدراتاسیون دیسکال از نوع معافیت از رزم به این صورت خواهد بود.

 

آیا شرایط دریافت معافیت دیسک کمر برای متقاضیان بسیار سختگیرانه تنظیم شده است؟ 

معافیت دیسک کمر در بین معافیت بیماری های مختلف پزشکی در جایگاه بالایی قرار دارد. دیسک کمر و مشکلاتی که ستون فقرات را درگیر می کند از عوامل مهم بیماری هایی است که امروزه افراد زیادی با آن ها درگیر هستند.

به همین دلیل جوانان زیادی برای دریافت این نوع معافیت هر ساله پیگیر بوده و اقدامات لازم برای گرفتن این معافیت را انجام می دهند. به دلیل تنوع معافیت های خدمت وظیفه، سازمان نظام وظیفه عمومی کشور شرایط و ضوابطی را مشخص کرده است که جوانان بر طبق این مقررات می توانند از معافیت سربازی استفاده کنند.

دیسک کمر نیز از این قاعده مستثنی نسیت. این بیماری که در سال های اخیر در بین جوانان نیز بسیار رایج شده از مشکلات مهمی است که سازمان نظام وظیفه برای آن معافیت های دائمی و موقت در نظر گرفته است.

شاید افرادی پیدا شوند که با وجود داشتن مشکلات کمر و دردهای شدید هیچ وقت به دکتر مراجعه نکرده باشند. اما آن ها مطلع نیستند که به راحتی می توانند با دیسک کمر، معافیت پزشکی دریافت کنند.

پس بهتر است نشانه ها و علائم این بیماری را شناخت و اطلاعات در مورد آن بدست آورد. در این مقاله با شرایط و قانون های معافیت دیسک کمر بیشتر آشنا شده و علائم این بیماری را خواهید شناخت.

معافیت پزشکی دیسک کمر چه مراحلی دارد؟

شرایط دریافت معافیت پزشکی دیسک کمر

به گزارش مرکز مشاوره آویژه شرایط معافیت پزشکی دیسک کمر نیز مانند شرایط دیگر معافیت های پزشکی می باشد. اما تعدادی شرایط اختصاصی برای معافیت این بیماران وجود دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

اولین موضوعی که برای دریافت معافیت های پزشکی اهمیت دارد؛ نداشتن غیبت است. افرادی که بعد از رسیدن به سن مشمولیت برای اعزام به خدمت اقدام نمی کنند، وارد دوره غیبت می شوند و نمی توانند از این معافیت ها بهره مند شوند. علاوه بر این داشتن هرنی دیسکال و یا دهیدراتاسیون دیسکال از جمله شرایط معافیت پزشکی دیسک کمر است.

شرایط گرفتن معافیت دیسک کمر بسیار گسترده است. ما در اینجا برخی از شرایط معافیت دیسک کمر را توضیح خواهیم داد.

هرنی دیسکال

معافیت پزشکی بیماری هرنی دیسکال از جمله انواع معافیت پزشکی بیماری های جراحی مغز و اعصاب است. برای بیماری هرنی دیسکال با توجه به شرایط مشمول معافیت به صورت زیر است و مشمول می تواند با توجه به شرایطی که دارد، برای معافیت پزشکی هرنی دیسکال اقدام نماید.

داشتن انواع هرنی دیسکال معافیت دائم را در پی دارد. این مورد برای بیماران عمل شده صادق است. در مورد بیماران عمل نشده این شرایط متفاوت خواهد بود. این بیماران باید در بیمارستان ها و مراکز درمانی MRI انجام دهند همچنین می توانند میلوگرافی کنند.

دسته بیمارینام بیماریشرایط بیمارینوع معافیتامکان بررسی معافیت حین تحصیل
بیماری های جراحی مغز و اعصاب هرنی دیسکال در مورد بیماران عمل نشده ،انجام MRI ستون فقرات در مراکز درمانی نظامی و یا دانشگاهی ضروری می باشد و مواردی که ممنوعیت داشته باشد از میلوگرافی استفاده شود معاف دائم بله

 

دهیدراتاسیون دیسکال

معافیت پزشکی بیماری دهیدراتاسیون دیسکال جزء معافیت بیماری های جراحی مغز و اعصاب است. برای بیماری دهیدراتاسیون دیسک با توجه به شرایط مشمول معافیت به صورت زیر است و مشمول می تواند با توجه به شرایطی که دارد، برای معافیت پزشکی دهیدراتاسیون دیسک کمر اقدام نماید.

دهیدراتاسیون دیسکال اگر همراه با علائم بالینی پاندول اشمورل باشد فقط معافیت از خدمات رزمی را به دنبال دارد.

دسته بیمارینام بیماریشرایط بیمارینوع معافیتامکان بررسی معافیت حین تحصیل
بیماری های جراحی مغز و اعصاب دهیدراتاسیون دیسکال دهیدراتاسیون دیسکال همراه با علائم بالینی یاندول اشمورل معاف از خدمات رزمی خیر

برجستگی دیسک

معافیت پزشکی بیماری برجستگی دیسک نیز از جمله انواع معافیت پزشکی ها است. برای بیماری برجستگی دیسک با توجه به شرایط مشمول معافیت به صورت زیر است. مشمول می تواند با توجه به شرایطی که دارد، به دریافت معافیت پزشکی برجستگی دیسک بپردازد.

برای معافیت دیسک کمر در موارد دیگر اگر لامینکتومی با عمل جراحی صورت گرفته و سوابق کلینیکی و پاراکلینیکی به همراه داشته باشد معافیت دائم را در پی حواهد داشت. البته این نکته نیز قابل توجه خواهد بود که دیسکنومی به روش لیزر اگر برای برجستگی خفیف دیسک انجام بگیرد مشمولین فقط معاف از رزم خواهند بود.

دسته بیمارینام بیماریشرایط بیمارینوع معافیتامکان بررسی معافیت حین تحصیل
بیماری های جراحی مغز و اعصاب برجستگی دیسک دیسکتومی به روش لیزر که برای برجستگی(Bul ging) خفیف دیسک انجام شده است معاف از خدمات رزمی خیر
 

 

قوانین و ضوابط معافیت طبق بندهای معافیت دیسک کمر

شرایط دریافت معافیت دیسک کمر که از سوی سازمان نظام وظیفه هر ساله منتشر می شود، تنها منبعی است که جوانان باید به آن ها استناد کنند و اقدامات لازم را برای دریافت معافیت آن انجام دهند. این شرایط عمومی و اختصاصی شامل نکات زیر است.

? بر اساس ماده قانون بند 4 معافیت های دیسک کمر، مشکل لامبنکتومی اگر با عمل جراحی همراه شود بیمار از معافیت دائمی بهره مند خواهد شد.

? اگر مشکل دیسکتومی با لیزر قابل درمان بوده و درجه ی دیسک خفیف باشد در این موارد معافیت خدمات رزمی به متقاضی داده می شود.

? بر اساس ماده قانون بند 2 در مورد دیسک کمر، انواع مختلف هرنی دیسکال معاف دائمی را در پی دارد.

? طبق ماده قانون بند 3 از موارد بیماری های بخش جراحی مغز و اعصاب، مشکل دهیدراتاسیون دیسکال زمانی که با علائم یاندول اشمورل همراه باشد معافیت از نوع معاف از رزم خواهد بود.

 این قوانین و ضوابط اختصاصی برای بیماری های دیسک کمر است. مشمولین با استناد به این قوانین و مقررات باید به دنبال ثبت درخواست معافیت خود باشند. در غیر این صورت به نتایج مطلوبی نخواهند رسید.

همچنین به این نکته نیز توجه داشته باشید که اقدام به موقع برای دریافت معافیت دیسک کمر می تواند بسیار راه گشا باشد. زیرا قوانین همیشه در حال تغییر بوده و این خود مشکلاتی را برای جوانان متقاضی به وجود خواهد آورد.

مراحل دریافت معافیت دیسک کمر

دریافت معافیت پزشکی دیسک کمر یکی از دغدغه های افرادی است که به این بیماری مبتلا هستند. مشمولان برای دریافت این نوع معافیت باید درخواست خود را در سازمان وظیفه کشور به ثبت برسانند.

این امر با مراجعه به دفاتر پلیس +10 و دریافت دفترچه مربوط به اعزام امکان پذیر است.

مرحله بعد برای دریافت معافیت پزشکی دیسک کمر اثبات بیماری است. مشمولان باید با مراجعه به پزشک معتبر گواهی بیماری خود را به تایید برسانند. با ثبت گواهی در سازمان وظیفه و بررسی آن، دعوت نامه ای از سوی بیمارستان برای مشمول ارسال می گردد.

مراجعه به بیمارستان برای انجام آزمایشات بیشتر است. شورای پزشکی نظامی تصمیم نهایی را برای معافیت مشمول می گیرد. در صورت لزوم معافیت دائم، موقت یا معافیت از رزم برای مشمولان صادر می گردد.

توجه داشته باشید برای دریافت معافیت دیسک کمر باید نوع و شدت بیماری مشمول بررسی شود.برای سنجیدن شدت بیماری و میزان ابتلا مشمول انجام آزمایشات تخصصی و معاینات پزشکان معتمد و مورد تایید نظام وظیفه الزامی است.

انجام آزمایشات بر عهده بیمارستان می باشد. یکی از انواع این آزمایشات میلو گرافی و تهیه تصویر رادیویی از ستون فقرات است.

بعد از انجام این مراحل در بیمارستان مشمول به کمیته پزشکی نظام وظیفه ارجاع داده می شود. کمیته پزشکی با بررسی های نهایی آزمایشات تصمیم خود را برای معافیت مشمول اعلام می کند.

به این ترتیب مشمولان با طی کردن تمام مراحل مربوط به راه گرفتن معافیت پزشکی دیسک کمر می توانند کارت معافیت دائم و یا گواهی معافیت از رزم و یا معافیت موقت خود را دریافت کنند.

چگونه معافیت پزشکی دیسک کمر بگیریم؟

معافیت دیسک کمر در شرایط مختلف

همان طور که می دانید معافیت پزشکی  دیسک کمر تعداد قابل توجهی از مشمولان را از خدمت آسوده خاطر می سازد. از آن جایی که خدمت سربازی با فعالیت های فیزیکی رابطه تنگاتنگی دارد کسانی که دچار این بیماری شوند می توانند معافیت بگیرند.

مشمولان خدمت سربازی ممکن است در شرایط مختلف به فکر گرفتن معافیت دیسک کمر بیفتند. از جمله شرایط مختلف می توان به معافیت دیسک کمر در حین خدمت و یا با شرایط داشتن غیبت ناموجه سربازی اشاره کرد. در ادامه به شرح جزئی این شرایط پرداخته ایم.

معافیت دیسک کمر درحین خدمت

معافیت دیسک کمر درحین خدمت به مشمولین تعلق خواهد گرفت یا خیر؟ شاید این سوال خیلی از شما متقاضیان دریافت معافیت خدمت سربازی نیز باشد. زیرا همان طور که می دانید دیسک کمر مشکلات زیادی را برای مبتلایان این بیماری ها به وجود می آورد.

می دانید که بیماری های مربوط به ستون فقرات و دیسک های کمر و گردن انسان را از انجام فعالیت هایی مانند راه رفتن باز می دارد یا به عبارتی انجام فعالیت های انسانی را محدود خواهد کرد.

به همین خاطر مشمولینی که در دوره خدمت سربازی به دیسک کمر مبتلا می شوند می توانند با ارائه مدارک پزشکی به طور موقت یا به صورت 6 ماهه از معافیت استفاده کنند.

همچنین می توانند معاف از نگهبانی دیسک کمر شوند. این معافیت ها موقتی بوده و افراد پس از بهبودی باید برای انجام خدمت به پادگان نظامی محل خدمت سربازی خود برگردند.

اما تنها معافیت موقتی نیست که به این افراد اعطا می شود. در موارد شدید تر و وخیم تر ممکن است سازمان نظام وظیفه معافیت دائمی را برای این افراد در نظر بگیرد.

معافیت دیسک کمر برای سربازان غایب و فراری

معافیت دیسک کمر برای سربازان غایب و فراری نیز در نظر گرفته شده است. در واقع معافیت های پزشکی نوعی مزایا و تسهیلات برای مشمولین خدمت وظیفه ی عمومی است. اما شرایط برای سربازان فراری و غایب در خدمت سربازی به گونه ای متفاوت ارائه می شود.

سازمان نظام وظیفه در آخرین اطلاعیه های صادر شده اعلام داشته است که سربازان فراری و مشمولین غایبی که در طول غیبت یا فرار به مشکلات دیسک کمر دچار شوند نمی توانند از مزایای معافیت استفاده کنند. در واقع طول درمان آن ها برایشان سابقه خدمتی به حساب نخواهد آمد.

بر اساس قانون، با این افراد رفتار خواهد شد و ممکن است در برخی موارد این افراد جریمه شود.

معافیت پزشکی دیسک کمر

مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی دیسک کمر

اگرچه در این سال ها مشمولین مدارک خود را به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی تحویل می دهند. اما باید بدانید که این دفاتر با سازمان نظام وظیفه به طور هماهنگ فعالیت داشته و مدارک مشمولین را از نظر تکمیل بودن کنترل می کنند.

سپس مدارک برای بررسی معافیت پزشکی به سازمان مربوطه ارسال شده و با نظر پزشکان متخصص و فوق تخصص بیمارستان های نیروهای مسلح معافیت برای مشمولین صادر می شود. معافیت پزشکی دیسک کمر پس از تایید و بررسی سازمان نظام وظیفه به افراد تعلق خواهد گرفت.

مدارکی که مشمولین می توانند برای معافیت به آن ها استناد کنند به ترتیب در این جا آورده شده است.

عکس 3*4 رنگی و پشت زمینه ی کاملا سفید و صورت تمام رخ فرد
اصل مدارک شناسایی مانند شناسنامه، کارت ملی هوشمند به همراه کپی آنها
مدرک فارغ التحصیلی متقاضیان با تصویر آن
فیش واریز بانکی
تکمیل برگه ی معاینات پزشکی
تکمیل برگه و فرم وضعیت مشمولان
تکمیل برگه واکسیناسیون

برای دریافت معافیت پزشکی دیسک کمر چه مدارکی نیاز است؟

 

???? سخنی از مشاوران آویژه

مشاوره معافیت پزشکی دیسک کمر یکی از موضوعات با اهمیت برای مشمولان خدمت سربازی است. چرا که می تواند به بسیاری از سوالات مشمولان مبتلا به این بیماری پاسخ درست و مناسب دهد. استعلاجی دیسک کمر سربازی یکی از تسهیلاتی است که سازمان نظام وظیفه فراهم آورده است.

یکی از موضوعاتی که در مشاوره معافیت پزشکی دیسک کمر مورد بررسی قرار می گیرد؛ شرایط لازم برای دریافت این نوع معافیت است. طبق آن افرادی که هرنی دیسکال دارند، می توانند به طور دائم از رفتن به خدمت سربازی معاف شوند.

یکی دیگر از مواردی که این نوع مشاوره نظام وظیفه به آن می پردازد، مربوط به معافیت لامینکتومی است که این مورد نیز معافیت دائم از خدمت سربازی را به همراه خواهد داشت. علاوه بر این موارد مشاوره معافیت پزشکی دیسک کمر به بررسی مدارک و مراحل لازم برای دریافت معافیت نیز می پردازد.

 

معافیت پزشکی دیسک کمر چه معایبی دارد؟

خدمات تلفنی و آنلاین مرکز مشاوره آویژه

هدف مرکز مشاوره نظام وظیفه آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات خدمت سربازی و افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید.

در این راستا مرکز مشاوره آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره معافیت پزشکی به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.

سوالات متداول

معافیت پزشکی دیسک کمر چیست؟

افرادی که دارای بیماری های استخوان از جمله بیماری دیسک کمر باشند، می توانند برای اخذ معافیت پزشکی اقدام کنند.

شرایط لازم برای دریافت معافیت پزشکی دیسک کمر کدام است؟

عدم غیب مشمول؛ داشتن هرنی های دیسکال و یا دهیدراتاسیون دیسکال از جمله شرایط معافیت پزشکی دیسک کمر است.

راه گرفتن معافیت پزشکی دیسک کمر کدام است؟

دریافت گواهی بیماری از پزشک اولیه، مراجعه به بیمارستان و انجام آزمایشات و ارجاع به کمیسیون های پزشکی نظام ظویفه از جمله مراحل لازم برای دریافت این نوع معافیت است.

منبع: مرکز مشاوره آویژه// https://avije.org/